Friday 4 July 2008

Yaşasın Kassab! Yaşasın São Paulo!

Reklam dersinde yaptığımız reklam kampanyasının dergi ilanı tasarımını, gerçek bir derginin sayfasına yapıştırıp sunmamız gerekiyor. Ben de dergi olarak Alamanya'nın en dergisi olan Spiegel'i aldım. Onun da içinden Kultur Spiegel diye bir ek çıktı. Kültür ekinin boyutu daha küçük olduğu için onun hocaya vermeyi düşündüm. Vermeden önce de içinde bir göz gezdireyim dedim. Birkaç sayfa sonra São Paulo'da reklam yasağı olduğuyla ilgili bir haber çıkageldi karşıma. 2005 ve 2007'den fotoğrafları vardı kentin ve hiçbir reklam panosu yerinde durmuyordu! Ne harika birşey! Ben önce bunun gerçek olmadığını, gene performanssal bir sanat projesinin bir parçası olduğunu düşündüm ama Internet'te aratınca anladım ki inanılması güç bir gerçekmiş! Ne güzel, inanılması güç gerçekler hep bu minvalde olsalar ya! Haberin linki şu:


http://www.businessweek.com/innovate/content/jun2007/id20070618_505580.htm



Belediye başkanı Kassab, kent sakinlerinin çoğunluğunun verdiği onayla, yasal ve yasadışı harici reklam panolarının hepsinin kaldırılmasını öngören kanunu yürürlüğe koymuş. İlginç bir şekilde arabalarına reklam alan şoförler, birkaç kent sakinin yanında öğrenciler de bu yasayı protesto için meydanlara dökülmüş. Reklamcılar birliği çığırtkan çığırtkan ağlayıp bunun özgürlük kısıtlayıcı faşist bir tavır olduğunu iddia etmişler. (Reklamcılar iddia etmeden yaşayamzlar zaten!) Gene de reklamlar panolardan indirilmiş ve bu sırada da Kassab bizzat denetleyici olarak işin başında bulunmuş. Şimdilik bu yasanın ne kadar kalıcı olacağı merak ediliyor. Reklamları sökülmüş boş ve ğaslı panolar hakkaten pano mezarlığı gibi.

Ben bu habere çok sevindim, içime birşeyler parladı, güneşi çift mi gördüm ne yaptım. Darısı heryerin başına. Ezsek ya şu reklamcı kartellerin başlarını!



(Evet reklam kampanyası ödevim için çalışırken buldum bu haberi evet)