Friday 28 November 2008

Incroyables Cétacés! (MNHN)*

Incroyables Cétacés, Paris Doğal Tarih Müzesi'nin şu anki geçici sergisi. Deniz memelileri (balinalar ve yunuslar) üzerine kocaman bir sergi. Unutmamak ve yazmak istedim çünkü gerçekten çok iyi hazırlanmış bir sergi. Gerek içerik olarak gerek tasarım olarak herşey düşünülmüş. Bu kocaman deniz memelilerinin atalarının nerelerden geldiği ve nasıl olabileceklerinin epey başarılı 3D simulasyonlarından, fosil ve iskeletlerine, nasıl iletişim kurdukları, nasıl üreyip neyle beslenip ne kadar yaşadıkları; tarihte nasıl mitlere sahip oldukları, ne zaman ne kadar ve nasıl avlanıldıkları ve bununla ilgili tehlikeler, yapılan vahşetler, nesli tükenen türlerle ilgili bilgilere, av yapan milletlerin bu işlerden sorumlu yetkilikeriyle yapılan röportajlarına ve verilen şıklardan seçerek kendi fikrini de belirtebildiğin bir bölüme kadar giden epey geniş kapsamlı bir sergi. Fransa, anladığım kadarıyla müzecilikte olduğu gibi ve sergi tasarımı bakımından da epey sağlam.

Incroyables Cétacés, büyük bir sergi ama sunumu öyle iyi yapılmış ki, imkanlar öyle iyi kullanılmış tüm detaylar ince ince düşünülmüş ki hiçbir köşesi ne sıkıyor, ne tekrar ediyor, ne de yoruyor. Çoğunlukla interaktif bir sergi, çocuklar için düşünülmüş epey eğlenceli oyunlar var: örneğin kulaklıktan gelen seslerin, karşıdaki dokunmatik ekranda görünen balina ya da yunus türlerinden hangisine ait olduğunu bulmaya çalışmak; insana göre hangi deniz canlısının ne kadar derine gidebildiği ve ne kadar süre nefesini kullanabildiğiyle ilgili sayısal bilgilerin olduğu köşedeki koca kronometreye basarak kendi nefes dayanıklılığını da ölçebilmen ya da koca balina maketlerinin ağızlarının içine elini sokabilmen gibi birçok eğelenceli şey. O alıştığımız, gösterip de vermemeyen sergi anlayışındaki 'lütfen el sürmeyiniz' gibi ibarelerin olmadığı, herşeyi elleyerek merakını giderebildiğin sergilerden..Benim gibi herşeyi elleme ve burnunu sokup koklama ihtiyacı duyan bir çocuk için ideal! Sunulan bilgiler, veriler geniş bir araştırma ürünü ve çeşitli yerlerden toparlanmışlar; kullanılan görsel ve taktil elemanlar da epey emekle yapılmış. Ayrıca belirtme gereği duyuyorum ki Fransa'daki müze ve sergilerde alıştığım şeyin dışında bir özellik olarak, verilen her tür bilginin bir de ingilizcesi bulunuyor bu sergide ilk kez! Tebrik ediyorum nihayet! Gerçi onlar bunu yapana kadar, ben zaten sergileri anlayacak kadar fransızca öğrendim ama gene de saolsunlar (hatırlıyorum Yakup'la konuşmuştuk bu meseleyi, ben ona 'yauu koskoca Pompidou müzesindeki kocaman Dada sergisinin hayvan kadar kitabı sadece fransızca mı basılır yuh beea!' dediğimde o da bana 'hiheh! ben onun için tedbir aldım, onları anliicak kadar fransızca biliyorum!iheh!' demişti. ben de onu diyorum şimdi işte 'iheh!')

Aşağıdaki linkten, sergiyi interinet üzerinden gezbiliorsunuz ve sergide oynanan tüm oyunları aynen oynayabiliyorsunuzzz, buyrun:


Incroyables Cétacés!





...Sergiden, nehir yunusu diye birşeyin de olduğunu öğrendim! Fotoğrafların ilki Amazon'daki pembe yunuslar, ikincisi de Ganj Nehri'nden bir yunus arkadaşımız.





..Ve ayrıca serginin, eğitilmiş balina ve yunuslarla ilgili olan kısmında, bazı saçmalıklardan bahsediyordu. Bunlardan en çok güldüğüm ise 'barışçıl ve gülümseyen yunus'la ilgili olanı oldu:
"yunusların 'gülümsüyor' olmasının aslen anatomik bir özellik olduğu su götürmez bir gerçektir; öte yandan bazı dalgıçların, boğulmaktan yunuslar tarafından kurtarıldıkları dolayısıyla yunusların barışçıl ve yardımsever olduğu sanrısı ise tamamen onların, boğulma tehlikesi sırasında içinde bulundukları derinlik sarhoşluğu dolayısıyla algılarının sağlam çalışamamasıyla ilgili olarak ortaya çıkan saçmalıklardır"

(ahahaha bak hala gülüyorum zaten!ahehahehhehaheh)(Free Willy! haaaaaahahahahahaha)




*MNHN: Muséum national d'Histoire Naturelle