Thursday 11 December 2008

Frost'la ip projesi - 03



11- Benim seçtiğim, Frost'un de dengesi ve fotoğrafa çok hafif müdahelesinden dolayı doğru bulduğu denemem.




12- Benim, tipografik denge olarak tuttuğum ama Frost'un, genel konsept bakımından gene yanlış bulduğu denemem.





13,14- Ben bu ikisini tuttumdu. Frost ilkine fena değil dedi ve bana, "MORTAL MOTHER yazısını tek satır olarak dönük bir şekilde sağ kenara daya" dedi.




15- Hah! Şimdi bu denememi elbette doğru bulmadı onca şeyden sonra (bir de bunu en son gördü) Benim biraz açıklamam gerekti:
"Kullandığım metin konuşma dilinde ve bir yılandan bahsediyor üstelik de çok arsız ve pis bir dili var. Bunu dramatize etmek ve sesli hale getirmek istedim"
Frost da cevaben:
"Hmm anladım olabilir ama bu daha çok rastgele gibi duruyor. Böyle birşey yapabilirsin ama adım adım git. Sadece harfleri alıp oynama. Ses mi diyorsun? Harfleri mi büyüteceksin? önce biraz büyüt bak, sonra öbür tarafa geç, sonra diğeri...anladın mı? Ne demek istediğin açık olsun...Yoksa yağabilirisn böyle birşey..." dedi.


Na ja,
das ist Alles für jetzt!
bis dann!

Frost'la ip projesi - 02



6- Bu fotoğraf için seçtiğim buydu ve Frost da bunu, metnin kendi düzlemi, fotoğrafın kendi düzlemi olduğu için doğru buldu.





7,8- Frost'un "işte mesela bunlar daha entelektüel yorumlamalar..." yorumunu yaptığı denemeler.





9,10- Bu ikisi gene benim seçtiğim ama Frost'un çok yüz vermediği denemelerim. Özellikle ilkindeki tek hareketli dinamiklik bana yerinde ve tadında geliyor.

Frost'la ip projesi - 01

Haftalardır aylardır şurda yapacağım son proje olan material ve design projesine bir türlü tam olarak girişemiyordum. İlk haftalarda aklımda birşeyler oluşmuştu: iple dergimin sayfalarını direkt ilişkiye sokmayı denemiş ve hemen fotoğraflarını çekmiştim. O fotoğraflar onay aldı ama sonrası gelemedi...

Proje, baskı alanında kullanılan herhalgi bir material seçip onu tasarımda nasıl kullanabileceğimizi keşfetmemiz ve denememiz üzerine. Deri, kumaş, kağıt, plastik herşey olabilir. Ben iplik seçtim. Proje iki aşamalı: ilk aşamada seçtiğimiz materyel üzerine bir araştırma yapmamız ve bulabildiğimiz her tür bilgiyi kaydetmemiz gerekiyor, ikinci aşamada ise malzemeyi tanıyıp onunla deneysel çalışmalar yapmamız. Sonuç olarak da bu iki çalışmayı birleştirip bir tasarım yapmamız.
Ben gruptakilerde ayrı olarak bu projeyi (siktiğimin) Mimar Sinan'ında saydırabilmek için 'dergi projesi' olarak yapıyorum. Asıl işi zorlaştıran da bu oldu aslında çünkü proje dergi projesi olarak düşünülmemiş, çok daha özgür bırakılmış bir proje.

Herneyse..

Fotoğrafları beğenmişti ve fakat bunun bir dergiye dönüşebilmesi için okuyucuya ilginç gelecek öğelere ihtiyacı olduğunu söylemiş ve fotoğraflara uygun metinler bulmamı önermişti. Bu epey zor oldu. Ancak üç hafta sonra, bu hafta açılabildim. Fotoüraf baöina on onbär deneme yapıp götürdüm ve besleyici bir tashih aldım Frost'tan. Yavaş yavaş Frost'un nasıl bir hoca olduğunu ve neleri doğru bulup neleri bulmayacağını anlamaya başladım.
Burda benim tuttuğum ve Frost'un tutmadığı, ayrıca Frost'un doğru bulduğu denemelerime yer vereceğim
(yok yaaaa havalara bak yer vericekmiş! sahne de al e mi! hahahahaha..gerzek. ha bu arada hamile falan değilsin. almanyada ev testleri türkiyeden daha güvenli. doktorlar bile sana ev testi öneriyor. o testte negatif çıktıysa hiç sanmıyorum ki aksi olsun. sanırım gideceğin jinekolog seni pisikiyatıra yönlendiricek sevgili gökçe :) o ani mide spazmları ve o 'sanki biri gelip bi anda kafamı yakaladığı gibi sağa sola sağa sola sallıyor!' diye bahsettiğin belirtiler daha çok...sinirsel şeylere benziyor. belki de o üç hafta önceki travmatik gecelerin yan etkileri şimdi çıkıyor ki bu mantıklı, üç hafta doğru bir zaman bunların çıkması için...tam da vücudun biraz gevşediği bir anda çıkmaları.

- ama yalnız bişi dicem, ben hayatta..evet tamam hiç düzenli regl olmadım ama onbeş gün gecikmesi -ki görünüşe göre bu onbeşte kalmayacak- hiç başıma gelmemişti daha evvel...fena..çok rahatsız kafam da vücudum da

eh... biliyorum :)...)







1,2- Bu fotoğraftaki tipografik denemeler arasında benim beğendiğim iki tanesiydi. Frost ilkinin, kullandığım metnin anlamını taklit etmiş olduğumu söyledi: "...çünkü yazı soyut birşeydir. burd 'hold' kelimesi sadece bir biçimdir, onun tutmak anlamına geldiğini biz hayal ederiz biz biliriz. okuyucunun okuduğunda hayal etmesine izin vermelisin". Hazır hayal edilip resimenmiş şey sunma diyor yani. Bu yüzden ilki yanlış ama ikincisi doğru diyor.





3,4 ve 5inci denemeler gene bu fotoğraf üzerinde yaptığım denemelerden beğendiğim üç tanesi. Ben özellikle yazının fotoğrafın lekesini tekrar ederek doku oluşturduğu dördüncü denemeyi sevdimdi. Frost burda öncelikle genel bir yorum yaparak, metinlerin fotoğrafı desteklemeleri gerektiğini, fotoğrafa müdahale etmemeleri ya da önlerine geçmemeleri gerektiğini, böyle karar almış olduğumuzu hatırlattı. Sonra da bu fotoğrafa bulduğum metnin fazla yumuşak olduğunu söyledi: "daha sansasyonel olmalısın. okuyucuyu şaşırtmalısın! bunlarda 'iyi bir aile eğitimi aldığını' görüyorum ancak ama daha sert oynamalısın. çelişkiler yaratmalısın fotoğraf ve metin arasında...örneğin bu fotoğrafa bakınca..mesela jaonların kadınlarına nasıl davrandıklarını düşün! mesela bununla ilgili bir metin kullan!"