Tuesday 2 December 2008

Ahmet Ertegün Tribute

Az evvel Led Zeppelin'in 27 sene sonra tekrar neden bir araya gelip konser verdiklerini araştırırken Ahmet Ertegün (Amerikan telaffuzuyla 'Ördigın') ile karşılaştık. Hiç haberim yoktu bu adamın Atlantic Records'un kurucusu ve pek çok müzisyenin kaşifi olduğundan!



Babası büyükelçi olduğu için Ahmet Ertegün 12 yaşındayken Washington'a taşınıyorlar. İlk olarak o 9 yaşındayken abisi onu Duke Ellington ve Cab Calloway orkestralarının konserlerine götürmeye başlıyor. Sonra Ahmet Ertegün plaklar almaya, müzikle yakından ilgilenmeye başlıyor. Annesinin ona aldığı kayıt yapabilen bir plak çalarla, enstümantal müziklere sözler yazıyor ve söyleyip kaydediyor. Daha sadece 18 yaşındayken 50.000 plağı olduğunu söylüyor bir röportajında. Ella Fizgerald daha ünlenmemişken, 17-18 yaşlarındayken onu sahnede izliyor ve imzasını istediğinde Ella, onun kendisinden imza isteyen ilk kişi olduğunu söylüyor.

1947'de absi Nesuhi Ertegün'l birlikte Atlantic Records'u kuruyor ve 1948'de ilk kayıtlarını yapıyorlar. Dünyanın her yerinde çok güzel ve ilginç müzikler olduğunu ama sebebini açıklayamasa da tüm dünyayı dolaşan tek müziğin siyahi müziği olduğunu söylüyor.(elbet 1940'lardan 50'lerdeki siyahi müzikten bahsediyor)

a.nugetre takma ismiyle besteler yapıyor, sözler yazıyor ve bunlar pek çok şarkıcının 'hit' parçası oluyor.

Müzik dışında ilgilendiği bir konu da futbolu Amerika'ya sevdirmek New York Cosmos futbol takımını kuruyor.

Myspace Ahmet Ertegün Tribute sayfasında röportajları izlenebilir ve hayatı okunabilir.

Kısacası 1947'den itibaren bildiğimiz tüm popüler müzik grupları ve müzisyenleri bu adamın elinden çıkmış...vay be..