Monday 10 August 2009

Nihayet Tunus

Tunus komik bir ülke. Öncelikle belirtmek isterim ki Tunus'u gezmek için öncesinde sıkı çalışmak gerek. Alıp başımı gezerim deyince pek de ilginç şeye rastlamıyor insan. Nerede ne göreceğini bilerek dolanmak daha isabetli olacaktır. benim çok fırsatım olmadı. Bir dahaki sefere -olabilirse- yapacağım budur. Fransızca bilmek de gerek eğer Arapça bilmiyorsa kişi.
Şimdi Tunus'ta hiçbirşey işlemiyor. Herşey kırık dökük ve yarım. Tüm inşaatlar yarım, kırılan ya da bozulan şey pek tamir edilmiyor. Fakir bir ülke. Ulaşım için en çok taksi kullanılıyor ve taksi çok ucuz. Nuh Nebi'den kalma otobüs hatları var az da olsa ve bir adet de metro-tren hattı var az kapasiteli. Tunus'un işlememesi durumunu şöyle açıklayabilirim: bir Tunuslu, fazla güneşte bırakımış ve kum yemiş Türke eştir.
Tunuslu arkadaşımızın bize yaptığı ilk uyarı "eğer bir yerde bir sipariş verdiysen, istediğin şeyin gelmesini pek bekleme". Evet, istediğin şeyin gelmesi sürpriz oluyor ya da menüde yazan yemeklerin o müessesede bulunması da keza; istediğin sipariş de gelirse en az yarım saat sonra geliyor. Mehdia kentine adımımızı attığımız anda açlıktan ölürken oturduğumuz kahve'de ısmarladığımız pizza bir buçuk saat sonra geldi mesela. Teselli olsun die bedava bir şişe su verdiler. Bizim tabii açlıktan laf edecek halimiz yoktu. Burdan yola çıkarak geliştirdiğim formül şu:

Almanya'dan Türkiye'ye, Türkiye'den Tunus'a...


10 Alman dakikası = 20 Türkiye dakikası

buna istinaden;

20 Türkiye dakikası = 1 Tunus dakikası.


Tunus'un para birimi dinar ve Türk parasından biraz daha değerli ama yakın. Tunus'ta herşey ucuz. Habire karşımıza çıkan gözlemlediğim şeyler:

Brik -Tunus'un tipik yemeklerinden biri: ince daire biçimli bir hamur ikiye katlanıyor (sanırım hamur) içine ton balığı (isteğe göre kıyma da olur) ve yumurta konuyor, ve coss diye kızartılıyor, üstüne limon sıkarak da yeniyor-


Harissa -Tunus'un acılı ezmesi. Nefis ve acı kırmızı biber ezmesi zeytinyağlı. of of çok güzel-

Mişua -Karışık birkaç sebzeden yapılan gene zeytinyağlı acı bir meze. salata diyorlar ama meze gibi. acı dediğim de acı su acısı gibi-

Zeytin ve Ton balığı - Her yerde her yemekte mutlaka var ton balığı ve Tunus zeytinleri dee, sebzeleri dee, meyveleri dee, kuru yemişleri dee çok güzel-


Bombalouni
- Sokaklarda bulunan tatlı. Halka biçimli hamuru kızgın yağa atıyorlar cısss diye ve o halka poff die şişiveriyor. Sonra hemen yağdan çıkarıp toz şekere banıp veriyorlar ye diye. Bol yağlı ve şekerli. Donatla tulumba tatlısı arası. Pek lezzetli-

Ve zaten Tunus'ta genelde herşey çok yağlı, çok tuzlu, çok şekerli ve baharatlı.

Nane çayı -Tipik Tunus çayı. Nefis. Tabii ki çok şekerli olarak servis ediliyor. Tunus kentinde bir de üzerine çam fıstığı koyuyorlar ki daha da güzel oluyor-

Tunus'un kasapları - Tunus'un kasapları tek odalı. Herşey orada cereyan ediyor. Dışı kırmızı içi açık yeşil küçücük bir kasap dükkanı görmüştüm. İçindeki çelimsiz, küçük adam burnunun ucuna inmiş gözlüklerinin ardından sapık sapık bakıyordu elindeki satırla önündeki kütüğün üstünde duran koyun kellesini bir hamlede ikiye ayırdıktan sonra. Kasapların dışına asıyorlar derileri yüzülmüş hayvanların bütün bedenlerini, ayırdıkları postlarını, kafalarını ya da kollarını. Sergi. İştah açıcı.










1) Nane çayı
2) Bombalouni
3) Sidi Bou Said'de Bombalouni yapan amca (t-shirt'e dikkat)
4) Brik
5) Tunus!

No comments: