Monday 21 December 2009

DİKKAT AŞIRI YORUM !

diyagonal çizginin devamını teşkil eden kara parçasının kenarının, direğin köşesinden dönen diğer kenarı uzatıldığında, kadrajın sağ alt köşesine varıyor.



bu vesileyle oluşan eğik çarpı işareti, -en klişe göndermesiyle- yasak ya da tehlikeli olanı işaret ediyor. bu alana girme diyor. fakat çelişkili bir biçimde aynı zamanda bu çarpının, sağ alt köşede açtığı (fotoğrafı diyagonal olarak gene kısmen üçte bir bölen) alan da






beni izleyici olarak fotoğrafa çağırıyor çünkü bu üçgen alan, fotoğrafın aslında en sakinleyen kısmı; geri kalanından nispeten daha güvenli olan, dalganın öldüğü/durulduğu, suyun sığ olduğu yer.



demir direk, fotoğrafı bir bölü dört noktasından dik kesiyor.



bu direk, fotoğraftaki diğer çizgilerden/hatlardan farklı olarak sert ve düz bir ayrım yapıyor dörtte bir kısımla dörtte üç kısım arasında. diğer belirlediğim tüm çizgiler organik ve göze net görünür çizgiler değilken demir direk, net ve keskin. sol kenarda kalan dörtte birlik alan (direk ve altındaki kara parçasının kenarı arasında kalan dikdörtgen bölge, kompozisyonun belirleyici dik ve yatay çizgilerini özetler nitelikte dalgalara direnen demir ayaklı masayı kadrajlıyor.





yatay çizgiler hareketi, dikey çizgiler sabitleri işaret ediyor.

No comments: